Екип на Нова направи проверка

 

Ученици си купуват ежедневно цигари от павилиони в непосредствена близост до училище – по-малко от 30 метра. Получихме такъв сигнал за нарушение в Благоевград. Със скрита камера и с помощта на ученик на 16 години проверихме дали това е така. Оказа се, че детето без проблем си купи кутия цигари. 

 

Оказа се, че близостта на павилионите за цигари и алкохол до училищата вече не е законово нарушение. Поне не от три години. Тогава е била отменено Наредбата за отстоянията. Така ни обясниха от РИОКОЗ Благоевград. От общината  в града казаха, че теренът и за трите обекта е отдаден под наем, но те не носят отговорност какво се продава там. От районната здравна инспекция подчертаха, че законът забранява продажбата на алкохол и тюттюневи изделия на лица под 18 години. Друг е въпросът, че санкциите при такова нарушение са в размер едва от 300 до 3000 лева.

 

Ще бъдат ли наказани тези търговци? Продължаваме да търсим отговор от РИОКОЗ-Благоевград. Оказва се обаче, че и в други градове продажбата на цигари на ученици е честа практика. Очаквайте проверката ни в обекти край столични училища.