Вучков предложи армията да се включи не само с техника, но и с жива сила

 

Министри се срещнаха при премиера и обсъдиха въпросите за охраната на границата и очакваната нова бежанска вълна през март. Само ограда може да спре бежанската вълна на браздата, категоричен е главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Вътрешният министър Веселин Вучков пък ще настоява 700 полицаи да бъдат назначени по границата. Имало обаче и друг вариант. 

 

Засега охраната на границата остава ангажимент единствено на МВР. По-рано вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че иска армията да се включи не само с техника, но и с жива сила в охраняването на пределите на страната ни.

 

 

Военният министър Николай Ненчев обаче отговори, че няма законово основание това да се случи. По думите му армията няма да участва и в строежа на ограда по границата, тъй като това също е приоритет на МВР и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

 

За последната година през центъра в Харманли са преминали 8 от 12-те хиляди бежанци, влезли у нас. За голяма част от тях България е само транзитна спирка. Истинската цел е Западна Европа. Голяма част от заминалите вече за Западна Европа бежанци са напуснали страната ни по втория начин. Според международното законодателство регистрираните у нас бежанци трябва да бъдат върнати тук. Това е проблем, който може да стане сериозен заради ограничения капацитет на бежанските центрове у нас.