Политици, актьори и спортисти подеха кампания срещу ксенофобията

 

Германия е разтърсена от протести и контрапротести. Ябълката на раздора са имигрантите. Хиляди протестираха в Дрезден срещу чужденците, които пристигат нелегално в страната. В същото време политици, актьори и спортисти започнаха голяма кампания срещу ксенофобията.

 

Близо 20 хиляди души преминаха по улиците на Дрезден със скандирания срещу нелегалните имигранти. Организатори на шествието са "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Европа", съкратено- ПЕГИДА. Тя започна като група във "Фейсбук", но вече има десетки хиляди последователи. Водачът й беше изобличен като криминално проявен. 

 

"Германия не е страна на имигранти. Интеграцията не значи да живеем паралелно с тях, а всички да се подчиняваме на конституцията и да се вписваме в германската култура. Тя е основана върху юдейско-християнски корени, хуманизъм и прозрачност”, заяви Луц Бахман, лидер на ПЕГИДА.

 

Антиислямските митинги възмутиха много хора. Снощи контрапротестите срещу ПЕГИДА бяха по-многобройни от тяхното шествие. Канцлерът Ангела Меркел, бившият канцлер Хелмут Шмит, популярната актриса Каролине Херфурт и бившият капитан на националния отбор по футбол, Оливер Бирхоф, са сред десетките обществени фигури, обявили се срещу антиислямските демонстрации. Политици, историци и медии предупреждават, че насаждането на етническа и верска омраза е много опасно за германското общество. 

 

Проучване показа, че 13% от германците биха се включили в митинг на ПЕГИДА.