В базата данни постъпва информация от цялата страна

След дълго чакане националният електронен регистър на кръводарителите в България вече работи. В базата данни постъпва информация от цялата страна. Така се знае каква е необходимостта и наличността на кръв, колко са кръводарителите и дали те са годни.

 

Регистърът ще отхвърля сам кръводарителите, които не са годни за кръводаряване, ако имат заболяване”, обясни д-р Маргарита Велкова, директор на Националния център по трансфузионна хематология. С помощта на системата се спира и „кръводарителският туризъм”. Освен това регистърът може да проследи пътя на кръвта от донора до нуждаещите се.

 

Александър неведнъж е дарявал кръв безвъзмездно. Наскоро го прави и за да помогне на бащата на негов приятел.

 

Жив съм, трябва да направя нещо в този живот за някого, а това е едно от малкото неща, които мога да направя, кръвта ми ще се възстанови, ще изпия няколко литра вода и ще се оправя”, заяви младият мъж.

 

Той вече фигурира в регистъра на кръводарителите. Всеки, който е дал кръв, се вписва в системата, а ако се наложи, може да бъде извикан по спешност. Това се е случвало на Иво Йорданов, който вече 16 години дарява кръв.

 

В базата данни постъпва информация от цялата страна. Така се знае каква е необходимостта и наличността на кръв, колко са кръводарителитем и дали те са годни. С помощта на системата, от центъра по трансфузионна хематология във Варна, вече са спирали недобросъвестните дарители. А това е противопоказно, защото интервалът между кръводаряванията трябва да бъде минимум 2 месеца. Регистърът може да проследи пътя на кръвта от донора до нуждаещите се.

 

Повече по темата гледайте във видеото.