Как да не влезем в статистиката

Топлото време предразполага към излети в планината, но има и нещо, за което трябва да внимаваме. Стотици са инцидентите в планинските ни курорти през зимата, като най-често пострадалите са чужденци. Най-много инциденти стават на пистите. Не е за подценяване и поведението на хората на самата писта. 


Оказва се, че техническият прогрес изиграва лоша шега на повечето от скиорите, защото съвременното оборудване им създават фалшиво чувство за сигурност. Най-честата причина за травми се оказва доста тривиална. За да използват картата си пълноценно, скиорите карат до последно, уморяват се, а често това им изиграва лоша шега. А най-честите травми също са предвидими. При сноубордистите това са китки, рамена, горен крайник, а скиорите имат скиорски колене, травми на подбедрици и на долни крайници. 

 

Един от големите проблеми у нас е, че нямаме отделни писти за сноубордисти и скиори, които оказва се, често си пречат един на друг. 

 

Учителите съветват винаги да спазваме указателните табели и да пазим тези около нас, най-внимателни трябва да сме с децата. Добре е също да караме разумно, да не посещаваме тези лавинноопасни места, а употребата на алкохол да е в разумни граници.