Няколко ценни съвета, ако решите да участвате в създаването на Песента на феновете

Как се пише текст на песен? Това най-вероятно е въпросът, който феновете на X Factor си задават особено често тези дни. Екипът на предаването отправи поредното музикално предизвикателство към своите почитатели – да участват в създаването на „Песента на феновете”. На Facebook страницата на предаването до 25 януари всеки може да изпрати своето предложение за реплика, фраза, куплет или просто дума. От всички предложения музикалният екип на X Factor ще избере най-интересните и оригинални фрази, ще ги обедини в най-добрия текст, ще добави музика и така ще създаде „Песента на феновете”. Тя вече има своето заглавие – „Денят Х”, но все още търси най-свежите предложения за текст. Ако все още не сте влезли в ролята на текстописец, ето и няколко полезни съвета, за да се подготвите. 

1. Слушайте музика
За да създадете текст за песен, първото и най-важно правило е да обичате музиката и да слушате много и различни по стил песни. Слушането на музика отключва креативността и стимулира творческите изяви. Според някои проучвания слушането на Моцарт например може да увеличи креативността и концентрацията. Така че ако обичате музиката, шансът във вас срамежливо да се крие истински творец е доста голям.

2. Пишете на ръка
Според специалистите много често при създаване на творчески текстове е по-добре да зарежете компютъра и да пишете на ръка. Резултатът – по-красиви, стойностни и вдъхновени произведения. Писането на ръка често е препоръка за стимулиране на креативната мисъл.        

3. Смело с експериментите 
Много важно е да се чувствате свободни, отворени за експерименти и да не отхвърляте идеите, които ви идват на ум, дори и да ви се струват безумни. Играйте си с думите, дори можете да опитате да отворете речника и да прочетете произволна страница или пък да напишете всички асоциации, които ви хрумват с първата дума, която видите.

4. Винаги с добро настроение
Позитивното мислене и доброто настроение също са важна предпоставка за творческо мислене – не ги подценявайте. Смехът например въздейства директно върху области в мозъка, които са свързани с креативността и емоциите.