Кампанията ще се проведе от днес до 22 януари

Акция за даряване на кръв се провежда в "Пирогов" от днес до 22 януари. Между 9 и 14 часа служители на болницата се включват за пореден път в кампанията за безвъзмездно кръводаряване, която организира Националният център по трансфузионна хематология. 

 

Всеки желаещ може да дари кръв в Отделението по трансфузионна хематология (по-популярно като Кръвна банка). В кампанията може да се включат и хора, които не са служители на спешната болница. 

 

„Имаме нужда просто от кръводарители и колкото повече близки на пациентите, лежащи в "Пирогов" или други граждани имат възможност и желание, нека да заповядат при нас”, призова д-р Евгения Шурлиева. Тя обясни, че и служителите в "Пирогов" даряват редовно. Това са акции, които се провеждат два пъти в годината.

 

За миналата година в спешния център са прелети над 2 700 000 милилитра кръв или кръвни съставки, което е повече от 7 000 кръвопреливания за годината. В "Пирогов" често идват болни, които са спешни и дарителите евентуално се появяват след това и трябва да се разчита на кръвта, която е набрана преди това от хората, които са дарили кръв. 

 

Всички консумативи, използвани по време на вземането на кръв са стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път. 

 

При последната акция в "Пирогов" на призива за кръводаряване са се отзовали не само служители на болницата от всички звена, но и близки на пациенти, които са хоспитализирани в "Пирогов". Така за 3 дни 80 души дариха близо 37 литра кръв.