Wчени са модифицирали генетично 50 животни, след което добавили към тях ДНК на човек

Американски изследователи установили, че от кравите може да се извлече лек срещу заразата от Ебола, съобщава вестник "Ню Йорк дейли нюз", цитиран от БГНЕС.

 

Според изданието учени са модифицирали генетично 50 крави, след което добавили към животните ДНК на човек. Благодарение на извършените операции животните изработили антитела срещу Ебола. Тяхната плазма, присадена към човека, може да донесе лек срещу Ебола – поне на теория.

 

Аналогични свойства може да притежава плазмата на хора, преживели треска, защото тяхната кръв също съдържа антитела. Ще се отнася до кравите, то след присаждането те трябва да произвеждат антитела в огромни количества. И това ще даде достатъчно материал за лекарства.

 

Всеки месец учените могат да събират от 30 до 60 литра плазма. Това са някъде 500-1000 дози от препарата от едно животно.

 

Първоначално компанията SAB Biotherapeutics е работила с Американския военно-медицински изследователски институт за инфекциозни болести върху методите за борба с хантавирусите. Но е превключила на Ебола заради продължаващата в Африка епидемия.