Близо 70 000 страдат от шизофрения у нас

 

Близо 70 хиляди са хората, които страдат от шизофрения у нас. Данните са неофициални, тъй като все още в страната ни няма регистър на хората с психични заболявания. 

 

Лъчезар е познат на лекарите в болницата в Курило, защото неведнъж се е лекувал тук. От 2019 година до сега поне 10 пъти е бил на лечение при тях. Те отказаха обаче да споделят повече за това какво е било неговото състояние и дали нещо е подсказвало, че е опасен. 

 

Световната статистика показва, че 10% от извършените престъпления се правят от хора с психични заболявания. 

 

Защитено, затворено и под специално наблюдение – Курило. Едно от местата у нас, в което стотици се лекуват. Част от тях са стигнали дотук дори късно, защото близките и обществото не приемат заболяванията им. А това според лекарите е и един от основните проблемите. 

 

Обикновено лечението на болните продължава около месец и половина, а след това отново се връщат там, откъдето са дошли. 

 

А след случая с Лъчезар отново се заговори за законови промени. 

 

У нас пътят до това да се признае, че  един човек има нужда от лечение в психиатрична клиника, е дълъг и сложен. 

 

Как е във Великобритания?

 

Националната здравна служба извършва постоянно наблюдение на страдащите от депресивни състояния и такива, които застрашават техния и живота на околните. Според последните изследвания самите хора в Обединеното кралство са много по-склонни да потърсят лекарска помощ, дори и при симптоми на най-лека депресия. На острова работят десетки благотворителни организации, чиито мобилни екипи посещават хората по домовете. Много доброволци работят в градския транспорт със специални програми за намаляване на стреса при населението. А мерките не са случайни. 

 

Липсата на регистър на хора с психични заболявания у нас позволява част от пациентите безпроблемно да се сдобият с оръжие.     

 

Именно заради липсата на регистър се получава така, че част от хората с психични заболявания успяват да се сдобият и с оръжие.

 

Повече по темата гледайте във видеото.