Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около с. Константиново

Извънредни мерки за сигурност въведе Българската агенция по безопасност на храните във връзка с констатирано и обявено първично огнище на „птичи грип“ (H5N1) в с. Константиново, област Бургас. Мерките имат за цел недопускане на разпространението на вируса сред домашните птици, информират от агенцията.

 

Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща с. Констатиново, а в наблюдаваната зона влизат следните населени места: от община Бургас – гр. Бургас, кв. "Меден Рудник "и кв. "Горно Езерово", както и селата Върли Бряг и Димчево; от община Камено – с. Черни връх, с. Полски извор и с. Ливада; от община Средец – с. Драчево и Дебелт и от Община Созопол – с. Присад.

 

В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията.

 

В двете зони се въвеждат следните мерки: забрана на търговията и придвижването в и от предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици; забрана на търговията и придвижването на продукти от див пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас; не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля. Освен това ще трябва да се проведе дезинфекция на всички транспортни средства, които влизат или излизат от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици.

 

С цел ограничаване разпространението на заболяването на вируса в страната се въвеждат още мерки. Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, както и достъпът на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Освен това не се допуска лов на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.