Козметичните средства и определени химикали ускоряват процеса

Генетичното състояние основно определя периода на жените за навлизането в менопаузата, но прилагането на козметичните средства и определени химикали, които всички имаме в домовете си, могат да ускорят този процес, пише БГНЕС.

 

Заключението е направено след най-новите изследвания на университета във Вашингтон. Според лекарите някои от химикалите може предизвикат по-ранното влизане в менопаузата с до четири години. 

 

Изследвани са 31 575 жени на възраст между 45-55 г. Направен им е анализ на кръвта и урината. Той показва, че жените, които са имали по-голяма концентрация на химикали в организма чрез, например, пестициди, фталатите в парфюми, спрейове за коса и други видове козметика, са влезли по-рано в менопауза с от 1.9 до 3.8 години в сравнение с останалите жени.

 

Изследването е показало също така, че влиянието на тези вредни субстанции е свързано и с по-слабата функция на яйчниците и влияе върху репродуктивните функции. 

 

Лекарите съветват да се избягват парфюмите, които съдържат фталати, да се използва натурална козметика и такава, която не съдържа пестициди и да се избягва храна, опакована в пластмасов амбалаж. 

 

Фталатите са химикали, използвани за омекотяване на пластмаси, и са съставки в много продукти за лична хигиена. Ще ги откриете в близкия магазин за козметика, в аптеката, в банята и в дамската си чанта.