Разходите на Националния осигурителен институт растат с милиони

 

Българите са все по-болни. Болничните листове, издадени през миналата година, са с 80 000 повече, отколкото през 2013 година. А разходите на Националния осигурителен институт растат с милиони. 

 

Профилът на най-здравия българин, според броя на болничните, е мъж от Видин на възраст до 24 години. 

 

А най-болнава или най-често принудена да взима болничен е жена от София, на 32 години.  Жените, оказва се, взимат с 30% повече болнични, отколкото мъжете. 

 

По-изгодно обаче излиза на мъжете да боледуват, защото докато си лежат в леглото, взимат  по 27 лева на ден, а дамите – средно по 22 лева.

 

Сезонът на грипа винаги прави рекорд по болнични. Най-често нямаме пари за най-доброто лечение, затова и оздравяваме по-трудно. И се получава удължаване на болничните.

 

А според здравните експерти,  болничните скачат, защото все повече хора се приемат в болница. Броят на хоспитализираните се е увеличил с близо 30% от 1 600 000 преди 4-5 години, до 2 100 000 през 2014 година.

 

Причината е, че болниците имат нужда от повече пари, а според експерти, единственият им начин е да хоспитализират и хора, които биха могли да се лекуват и извън болницата.

 

Не липсват и фиктивни болнични, но според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, те са основно в администрацията и то след избори. 

 

Болничните всъщност са много повече, защото Националният осигурителен институт плаща чак след третия ден, а първите три дни са за сметка на шефовете.