Най-критичното място е дигата преди село Трилистник край Пловдив

Река заплашва да залее стотици къщи в Пловдивско. Очаква се и покачване на водите на река Стрямска заради източване на язовири.


Нивото на река Стряма расте застрашително след последните валежи. Под напора на силното течение дигата между селата Калесовец и Трилистник е скъсана на четири места.


Цели дървета от брега са изкоренени и потопени, а реката застрашително настъпва към село Трилистник.


„Очакваме най-лошото - потоп за селото. Да се заличи това, което хората са го правили в продължение на 100-200 -години. Наводнение”, обобщава кметът на село Трилистник Мирчо Петров.


Най-критичното място е дигата преди село Трилистник, която водата изяжда с всеки изминал час. Реката е погълнала вече пътя, който води към селскостопанските ниви. Остават още 50 сантиметра, за да си скъса дигата зад мен. Ако това се случи, водата ще залее автомагистрала „Тракия”, която се намира на 200 метра от пътя.


Хората в Трилистник са в паника. От снощи дежурят на опасните диги.


„Зимно време вода, това е нещо страшно. Аз си спомням реката два пъти е бутала къщата на свекър ми. И зная какво нещо е да плува всичко във вода”, спомня си Николина Дачева.


„Имаме деца, имаме внучета. Нощно време не спим, по вяско време трябва да сме готови да се изнасяме”, разказва Славчо Кузманов.


„Обработвам 600 декара земя. В тях се влагат около 30 000 лева. Ако избие реката считайте, че всико това се погребва в земята и семейството ми остава без препитание”, обяснява зеделският производител Петър Енев.


От „Напоителни системи”, в чийто участък са скъсаните диги, спешно изпратиха техника, за да приберат реката в коритото и да спасят село Трилистник.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев