Най-честите травми са счупвания, изкълчвания и навяхвания

Силни ветрове и студове в половин България. Днес сериозни проблеми създаваха ниските температури и силният северен вятър. Най-силен беше вятърът в Кърджали, със скорост на моменти до 122 км в час. Живакът в термометрите пък в перник падна до -12 градуса.


Студ и лед и в София. Над 220 души са преминали през спешния травматологичен кабинет на Пирогов за последните два дни. Причината – заледените тротоари и стълби.


Най-честите травми са счупвания, изкълчвания и навяхвания. 60 от тези 150 пациенти са приети за лечение в болницата. Днес е сравнително по-спокойно.


„Прегледали сме около 65 - 70 човека в кабинета, от които 12 сме приели за операция”, обясни Александър Илиев, ортопед-травматолог в УМБАЛСМ Пирогов.


Сред най-младите е 26-годишна жена с фрактура на глезена, а сред най-възрастните е 80-годишен мъж с изкълчване на рамото. На опашката пред травматологичния кабинет в понеделник вечерта е имало основно възрасни хора, паднали по столичните улици. Това разказват и очевидци.


От общината обясниха, че фирмите са почистили основните тротоари и подлези.


„Веднага започнаха обработването на спирките и на подходите към подлезите, с цел намаляване именно на тези заледявания”, обясни Красимир Димитров, експерт по сигурността в Столичната община.


Освен за заледени тротоари обаче трябва да внимаваме и за ледените висулки, които започнаха да се образуват на места в София.


„И миналата година и тази година имаме около десетина, 15 сигнали за висулки, особено внимание, правим обходи на подмостовите съоръжения, където най-често се образуват такива”, казва Красимир Димитров.


Заледени участъци и пострадали от леда има и в Смолян. Това е и едно от най-студените места в страната днес. В сряда също ще е мразовито като температурите ще са близки до днешните. Добрата новина е, че от четвъртък живакът в термометрите пак ще тръгне нагоре.


Повече по темата гледайте във видеото.