Войната много отдавна е в България, смята Иво Инджев

"Не сме пред война, но сме пред Студена война със сигурност". Това заяви социологът Андрей Райчев в "Здравей, България" по повод военния конфликт в Украйна и нарастващата тревога за неговото разпространение. 

 

"Страната ни води удивителна политика в това отношение. В това разделение на Европа - на истерична, проруска и неутрална част, България зае две позиции. Хитрата сврака с двата крака, мен ако питате", заключи Райчев, като допълни, че Европа "се е изложила" в реакцията си на украинската криза. 

 

По думите му, ако балансиращата инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд не успее, ще се стигне до много тежко изостряне на ситуацията. 

 

"Войната наистина се води. Тя много отдавна е в България. Тя е пропагандна и е за общественото мнение", изтъкна журналистът Иво Инджев.

 

Според него няма как да бъдем сигурни, че въоръженият конфликт ще остане само в границите на Украйна. 

 

"Русия се е сринала до унизителни нива. Путин се радва на голям процент поддръжници така, както един друг човек в Германия през 1933 г.", изтъкна Инджев. 

 

"Господин Инджев, проблемът не е в това, че лъжете, макар че в крайна сметка донякъде така се получава", обърна се Райчев към събеседника си.

 

Между двамата гости в студиото се разрази спор във връзка с твърдението на социолога, че в момента Украйна се управлява от фашисти. Инджев заяви, че "няма по-фашистка държава от Русия", а Райчев определи това твърдение като "малоумно".