В новите правила е разширен текстът за ценза на кандидатите

Две кандидатури за нов управител на Здравната каса се обсъждат в парламентарната група на ГЕРБ.

 

Едната е на директора на софийската Втора градска многопрофилна болница и бивш зам.-директор на НЗОК д-р Глинка Комитова, а другата - на бившия директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров. 

 

Това потвърди председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Стоян Тонев, предаде БГНЕС.

 

Изборът трябва да бъде направен до 28 февруари. Според Стоян Тонев обаче управител на Касата ще има още на 25 февруари. 

 

„Предложения могат да бъдат правени само от парламентарните групи в срок от пет дни след приемането на правилата за избор, което ще се случи утре в пленарната зала на Народното събрание”, обясни председателят на здравната комисия. 

 

В правилата няма новости освен разширяването на текста за ценза на кандидатите. Те могат да бъдат или с медицинско или с финансово образование.

 

Министърът на здравеопазването Петър Москов иска да увеличи членовете на Надзорния съвет на НЗОК с още двама представители на държавата, призна Стоян Тонев. Запитан дали това няма да одържави институцията, Тонев отвърна, че за одържавяване може да се говори при условие за Министерството на финансите или на здравеопазването взима решение за бюджета и за разпределението на финансите, а това решение се взима от Народното събрание.