Какво крие историята в дългоочаквания филм?

Кинопремиера на новия български филм „Омбре”. Балканският устърн ще е в кината от петък. С какво Омбре обещава да грабне зрителите?


Прожекцията показва защо приятелството, толарентността и любовта се оказват несъвместими, особено на Балканите. Филмът образно казано сграбчва за гърлото, още с началните си надписи. В тях четем имената на двама големи български режисьори, които вече не са между живите.

Още по темата


Ден след като е отличен за цялостно актьорско изпълнение на фестивала "Златна Роза" във Варна, „Омбре” остава без режисьора си Захари Паунов, загинал при инцидент на път за София. А първият режисьор на филма е щял да бъде Илиян Симеонов.


„В началото на надписите пише посвещава се на Илиян Симеонов, от Захари Паунов, светла му памет, това е тъжното в цялата ситуация. И доколкото знам, ролята, която аз изпълнявам, е трябвало да се играе от Чочо Йорданов, светла му памет”, обяснява актьорът Валери Йорданов.


Героят на Валери Йорданов е Ангел, на 30 години. Иска да емигрира, но заживява до границата – и в буквалния, и в преносния смисъл.


Сюжетът винаги ще е актуален - и уестърна, и истърна. Мисля, че има шансове да бъде гледан и навън”, смята Валери Йорданов.


Режисьорският поглед на Валери Йорданов вече стигна до номинация за Оскар, преди две години и половина. Какво замъглило очите му в „Омбре”, Валери си спомня със смях през сълзи. Бюджетът на филма бил съкратен наполовина, оттам и снимачното време – а за дъжда в тази сцена трябвало много вода.


„Всъщност водата във водоноската беше свършила и нямаше как да загубим час и половина да иде да донесе нова вода. Изпомпваха една вода, която не знам с какво беше пълна, но така смърдеше и така ми лютяха очите после една седмица, а а аз трябваше да седя под това нещо, да гледам влюбено Стефка Янорова и си викам е така е май е във всяка работа - отстрани изглежда едно, а вътре е съвсем друго положението”, спомня си Валери Йорданов.


От погледа на героя в дъжда и лаици, и критици в киносалоните ще попият любов. Неслучайно филмът беше отличен за актьорската игра, а емоциите в него са много истински.


Тази вечер е премиерата, а от 20 февруари "Омбре" тръгва по кината.


Повече по темата гледайте във видеото.