Много хора решиха да помогнат на 300-килограмовия Васко, който се бори за живота си

 

300-килограмовият Васко от Ботевград продължава да се бори за живота си. След помощта, която той получи от лекари в лицето на доцент Сотир Марчев, желание за подкрепа изявиха и много хора, които до този момент не го познаваха. Единият от тях е човек, отслабнал с цели 160 килограма за година и половина.

 

Това е история, в която мечтата се простира до една пейка. Една сутрин майка с малко дете вижда един мъж по телевизията и решава да му помогне. Минала сама през тежката битка с килограмите, Краси намира място в сърцето си и за един непознат. Тя грижливо записва рецептите, които доставихме лично в дома на Васко в Ботевград - отвара от магданоз, чай от джиндифил или чубрица и кленов сироп. Но и още нещо – приятелско послание.

 

Подкрепа предлага и таксиметровият шофьор Фади. Вижда Васко за първи път от екрана на телевизора. Но има чувството, че вече го познава. Почти до болка.

 

„Това бях аз преди три години. През 2013-а аз бях точно като него – 260 килограма. Впечатли ме това, че на този човек трябва да му се помогне. Искам да се видя с него, да му дам сила, да го надъхам да направи тази крачка, ако иска да живее”, каза той.

 

Екипът ни поема към Ботевград. Път, дълъг близо час, в който Фади ни разказва живота си.

 

"Преди 12 години почина майка ми и се получи един стрес, който ми повлия много лошо - отдадох се на отчаяние, на застоял живот. Все пак човек изживява някаква мъка при загуба на майка си. Изобщо не се осъзнавах, че почнах да пълнея. Не ми правеше впечатление, че купувам по-големи дрехи. Докато се осъзная какво става с мен, вече бях стигнал фаталните 260 килограма”, споделя той.

 

"Много от хората казват „ти си си виновен. Спри да ядеш. Спри това, спри онова!” Те си мислят, че това е много лесно. Нека да дойдат на нашето място да видим дали могат да го направят. Много е лесно да се коментира отстрани. А не могат да разберат вътре в мен какво има”, допълва Фади.

 

Той взима решение – операция за стесняване на стомаха, която спасява живота му. Фади сваля 160 килограма само за година и половина. Вярва, че и Васко ще успее. Срещата между двамата предстои, а срещата на Васко с Краси вече започва, за начало – по телефона.

 

Настъпва и моментът, в който Фади ще срещне миналото си, а Васко – своето бъдеще. Но Фади е тук, не само за да покаже на Васко, че не е сам, а и за да го срещне с може би най-важния избор в живота му – дали да се подложи на операция, или не.

 

Ще направи ли Васко крачка към операцията и ще се сбъдне ли мечтата му да стигне до пейката, където го чака Краси – гледайте във видеото!