От асоциацията за паралелна търговия с лекарства отрекоха да има такъв проблем

 

Здравето на хиляди българи е изложено на риск. Причината е, че в аптеките има недостиг на бърз инсулин, който е необходим за диабетиците.

 

Пациентските организации вдигнаха тревога на базата на сигнали, които са получили. Според тях фирмите-дистрибутори изнасяли за чужбина прекалено много от бързия инсулин. Така не оставало достатъчно за българските пациенти и те трябвало да обикалят от аптека на аптека.

Още по темата

 

Денислав е един от многото диабетици, които се нуждаят от бърз инсулин. Той се покрива от НЗОК и семейството му поне не трябва да плаща и за това. Бащата на момчето обаче обикаля няколко аптеки преди да намери това, от което се нужда Денислав.

 

Изнасянето на лекарства за чужбина е съвсем легално. Дистрибуторите го правят за по-голяма печалба. „Най-разпространената схема е чрез наети хора - тези полумафиотски организации, казвам "полу", защото те са всъщност легални - има обикновено регистриран търговец на едро, който наема хора и те обикалят по аптеките”, коментира Николай Костов от асоциацията на собствениците на аптеки.  

 

От пациентските организации алармират, че никой не контролира кой и колко медикаменти изнася.„В момента, в който се излъчат телевизионни репортажи, се появяват едни количества, на следващия месец отново и това е ежедневие за много тежки хронични заболявания”, смята Иван Димитров от федерация „Български пациентски форум”.

 

От асоциацията за паралелна търговия с лекарства отрекоха да има такъв проблем. Сигнали за нередности нямало и в Агенцията по лекарствата. Експерти от аптекарския бранш алармират още, че обхватът на проблема е много по-голям и че нещата седят по същия начин за още над 100 лекарства.