Съседите ни напълниха затворите с хора от властта

 

България изостава в борбата с корупцията по високите етажи на властта за разлика от Румъния. Така отговори на въпрос на Новините на Нова президентът Росен Плевнелиев. Той беше на еднодневно посещение в Румъния. Страната, която пребори пипалата на октопода във властта и напълни затворите с политици и милионери.

 

Румънците са го измислили. Създават специализираната прокуратура „Антикорупция”, която е подгонила всички от властта, за които има съмнения за злоупотреби. Журналистът на свободна практика Стилиян Деянов от 10 години следи всичко, което се случва в Румъния. „Моделът започна трудно. Започна с няколко присъди, които всички определяха като лична вендета на президента Бъсеску. Осъдените в Румъния са от целия политически спектър. Стигна се до прочистване на цялата политическа класа”, казва той.

 

28 депутати и над 100 кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция. За пример - 5 години в затвора ще лежи бившата министърка на спорта Моника Ридзи. Тя е ощетила държавата с 650 хиляди евро. Показен арест и за Елена Удря. Подписала е неправомерно договор за компютъризирането на училища в Румъния. Укривала данъци, взела подкуп от над 500 хиляди евро

 

За да се насърчи борбата с корупцията, бе предложен законопроект, съгласно който журналисти и граждани, които разкрият корупционни практики, да получат 2 процента от стойността на възстановените щети.

 

Създаден е и специален фонд за разследваща журналистика и всички хора, които имат смелостта да разкриват корупционни практики, които ощетяват държавния бюджет на Румъния.

 

Голяма част от румънските прокурори са млади хора. Заплатите са им по няколко хиляди евро, с хъс и желание за работа. Всеки опит за въздействие върху тях се оповестява публично.

 

„Заплатите им са добри. Осигурява им се независимост. Системата работи добре. Влязоха министри, зам.-министри, милионери, медийни босове, милиардери - това действа оздравително върху цялата обстановка”, категоричен е Деянов.

 

„Ние не правим реформа и не се борим с корупцията, за да получим добър доклад от Комисията, ние правим тези неща, защото вярваме в тях и с това да направим нашите общества по-добри. Най-важният е нашият гражданин. Гражданите очакват социална справедливост”, каза президентът на страната Клаус Йоханис.