Любчо бил с грешна диагноза и пиел хапчета за епилепсия

 

Грешка в диагнозата, при това цели три пъти, принуждава родители да търсят помощ от всички нас. 4-годишният Любчо е болен от епилепсия, но цената на възстановяването му е непосилно за неговото семейство. Болестта започва преди Любчо да навърши 1 година. 

 

Първоначално започна да спи по много, защото лекарствата бяха много силни. Постепенно забрави да се движи”, разказва майка му Маринела Райкова.

 

Болестта заличава всичките му умения. Може само да спи и яде. Епилептичните пристъпи са средно по 40 пъти на денонощие. 

 

„Доста институции ни казаха, гледайте си го така, радвайте му се какъвто е, но ние не се оставихме и продължихме напред”, заявява бащата Райко Райков.

 

Решават да потърсят лечение в чужбина. И така след две години разбират, че диагнозата, поставена в България, не е вярна. Медиците в Турция изцяло променят назначеното лечение. И резултатите не закъсняват:

 

Успя за месец, месец и половина, да стабилизира главата и започна да става доста по-адекватен, да реагира на познати гласове, да различава хора, които познава от хора, които за първи път вижда”, разказва майката.

 

А пристъпите от 40 дневно намаляват до 15 месечно. Вече са само през нощта. Държавата обаче не се интересува от прогреса на Любчо. Помага му с една пенсия и една инвалидна количка, която дори не отговаря на нуждите на детето. Родителите се опитват сами да се справят.

 

Но лечението в Турция струва повече от добрите намерения - 26 000 лева годишно. Единствената заплата в семейството обаче е тази на бащата -  550 лева месечно. 

 

Ако искате да помогнете, може да го направите с SMS с текст DMS LUBOMIR на номер 17 777. 

 

Дарителска сметка: 

Титуляр: Любомир Райков Райков 

Банка: ДСК

IBAN: BG14 STSA 9300 0022 1421 25

BIC: STSABGSF

 

Повече гледайте във видеото!