За миналата година профилактични прегледи са си направили 1500 жени

Русе се нарежда на второ място в страната по заболеваемост от рак на гърдата, съобщи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров. Тази статистика обаче не е толкова страшна, тъй като смъртността от заболяването е доста ниска.

 

Данните бяха изнесени във връзка с удължаването на кампанията за профилактика на рака на гърдата, която стартира през декември 2014 година, съобщи БГНЕС.

 

През ехографски преглед са преминали над 300 жени, като е взето решение да се премахнат ограниченията и прегледът да е безплатен за всички русенки между 30 и 50 години. Запазва се възрастовата граница, при която най-често заболяването се среща при жени над 50 години. За миналата година профилактични прегледи са си направили 1500 жени, като при под 5% от тях са открити доброкачествени или злокачествени тумори.

 

Д-р Кожухаров съобщи още, че при 70% от жените ракът на гърдата се открива в ранен стадий, докато при мъжете едва 18% от рака на белия дроб се хваща в началото. Причините са, че няма профилактика за този вид заболяване, а и то е много по-агресивно. В същото време статистиката сочи, че продължителността на живот заболелите в 3 и 4 стадий се е увеличила до 3 пъти.