До тази развръзка се стигна след одит във ВМА за управлението му

Мандатът на депутата от ГЕРБ Стоян Тонев беше прекратен. "За" гласуваха 158 народни представители, "против" - 10, а "въздържали се" бяха 5. 

Още по темата

 

Ген. Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание след разговор с Бойко Борисов. Той подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР – Пазарджик с листата на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

 

"Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи. Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки", пише Тонев в молбата си до Цецка Цачева.

 

"В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година", посочва още ген. Тонев в мотивите си за оставката.

 

БГНЕС припомняя, че преди дни в доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма.