Тумор бил в десния бъбрек, с размери около 30/30см

Момиче на 22 години, бременно в 6-ия месец, беше оперирано успешно в Националната онкологична болница. Младата жена имала голям тумор на десния бъбрек, с размери около 30/30см, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

 

Ако не е бил отстранен, туморът би засегнал необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена.

 

Туморът бил с изключително големи размери, заемащ цялата дясна половина на коремната кухина, избутващ и притискащ матката с плода в нея, с метастази в регионалните лимфни възли.

 

Туморът е отстранен изцяло, като са отстранени и всички засегнати лимфни възли. Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало съсирек в най-голямата вена, преминаваща през корема, което е наложило частично изрязване на стената на  вената и отстраняването на тромба. 

 

Операцията е извършена от комбиниран екип на Клиника по коремна хиругия и Клиника по урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков. 

 

Бременността е запазена, като наблюдението на плода в следоперативния период не е показало патологични промени. Следоперативният период протече без усложнения. 

 

Пациентката е изписана в добро общо състояние, с всички шансове да роди здраво бебе.