Специалисти сравняват сладкия продукт с кокаин за мозъка ни

До 50 грама захар на ден. Това е препоръчителната доза от всекидневния енергиен прием на белите кристали на човек. Световната здравна организация обаче настоява това количество да се намали наполовина. Колко килограма захар на година изяждаме и как се отразява това на организма ни?

 

Изследвания сочат, че захарта се намира в 80 процента от храните, които ядем. Захарта е навсякъде около нас. Дори не подозираме какви огромни количества се крият в любимите ни храни и напитки. Така например в една чаена лъжица кетчуп има 4 грама захар.

 

Едно кенче газирана напитка може да съдържа до 40 грама захар, тоест 10 чаени лъжици захар. Натурален сок пък се равнява на 42 грама. Честата употреба на енергийни напитки ни носи цели 54 грама на кен. Купичка мюсли съдържа 42 грама захар. В сос барбекю има цели 168 грама захар. А с едно фрапучино поглъщаме близо 70 грама захар.

 

Американците са направили цял филм за вредата от захарта, озаглавен глад за промяна.

 

Специалисти сравняват захарта с кокаин за мозъка ни.

 

Гледан през ядреномагнитен резонанс, мозъкът светва като „коледна елха”, когато се храним с богати на захар храни. Частта на мозъка, която се активизира, е същата, която реагира и при употребата на кокаин или хероин.

 

На много от етикетите се премълчава реалната стойност на захарта, алармират специалистите.

 

Целия репортаж гледайте във виеото.