Двама полицаи бяха простреляни по време на протестите в размирния град

 

Двама полицаи бяха простреляни по време на протест в размирния град Фъргюсън, в щата Мисури. Инцидентът става само часове след като шефът на полицията в градчето подаде оставка.

 

До момента не е известно кой е стрелял по двамата полицаи. Те са получили сериозни наранявания, но състоянието им е стабилно. „Те са в съзнание, но са получили много сериозни огнестрелни рани в горната част на тялото и в лицето. Настанени са за лечение в болницата. Семействата им са с тях”, обясни Джон Белмар,  началник в полицията на Сейнт Луис.

Още по темата

 

Когато прозвучали изстрелите, демонстрантите, събрали се пред сградата на полицията, се разбягали. Няколко души пък са се сбили.  „Видях пламък от дулото на оръжие от другата страна на улицата. Всички се наведохме, а след това видях един полицай да пада. Друг ми каза, че простреляните са двама, но видях само един да лежи на земята”, разказа един от очевидците на случилото се Брадли Райфорд.

 

Инцидентът с простреляните полицаи става часове след като шефът на полицията във Фъргюсън подаде оставка. Той се оттегли заради критичен доклад, в който се твърди, че служителите в ръководената от него служба се имали расистко отношение.  „Сигурен съм, че това решение е било много трудно за него и го разбирам, защото градът трябва да се развива. Така че, той просто не иска да пречи. Това е решение, което той трябваше да вземе и се радвам, че го направи”, заяви прокурорът Боб Маккълъч.

 

Жителите на Фъргюсън настояваха шефът на полицията да подаде оставка още миналата година, когато невъоръжен чернокож тийнейджър беше убит от полицаи. Смъртта на момчето предизвика протести в цялата страна срещу прекомерната употреба на сила от страна на властите.