Това става възможно със законови промени, подкрепени от всички партии

 

Временни синдици изместват квесторите в КТБ. Това става възможно с промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще бъдат внесени в понеделник в деловодството на Народното събрание и са подкрепени от всички парламентарно представителни сили.

 

Това стана ясно след среща межди финансовия министър Владислав Горанов и депутати от парламентарно прадставените групи в парламента.

 

Финансовият министър им благодари, тъй като по думите му за първи път може да се входира проект, подкрепен от всички парламентарно представени партии. Спорд Горанов промените ще гаранитрат максимално обществения интерес и ще прекратят ограбването на активите на КТБ.

 

Синдиците ще действат до обявяване банката в несъстоятелност и ще трябва да се отчитат всяка седмица за предприетите действия на финансовия министър. Единствето той ще може да иска от Фонда за гарантиране на влоговете смяната им при констатиране на нарушения.

 

До законодателните промени се стигна след като Софийски гардски съд постанови, че според сегашната нормативна уредба синдици не могат да влязат в банката, както поиска премиерът Бойко Борисов като мярка за спасяване активите на КТБ.

 

Очаква се парламентът да одобри промените следващата седмица.