Ако не се припомня генезисът, той ще се повтори, коментира журналистът

 

КТБ беше уродливо явление и това беше видно. Цялата държава мълчеше по този казус. Медиите и политиците имат съществен принос в това, че се стигна дотук”, каза в студиото на „Събуди се” журналистът Иво Инджев.

 

Лесно е накрая като се види грабежа, всички да застанат срещу него. Но какво направиха докато се случваше? Ако не се припомня генезисът, той ще се повтори”, допълни той.

 

„Премиерът постави задача държавата да събере поне 1,5 млрд. лева от прихващания от КТБ. Ще се учудя ако държавата събере дори 150 милиона”, категоричен бе депутатът от БСП Георги Кадиев. „Регулаторът БНБ се издъни тотално. МВФ го каза, ЕК също. Ако не се вземат мерки за добра регулация може да последва домино ефект”, коментира от своя страна екологът Борислав Сандов.

 

Гостите в студиото коментираха и снежното бедствие, което блокира Родопите в продължение на повече от седмица. „Случилото се през последните седмици е показателно, че България не е подготвена за адаптация към климатичните промени. Ние сме една от малкото страни в ЕС, които нямат стратегия в този аспект”, коментира  екологът Борислав Сандов. Инджев допълни, че заради снега, държавата е хванала бронхопневмония.

 

„Проблемът в Родопите показва, че българските политици не са в състояние да си извличат поуки и са склонни да неглижират съдбата на свои сънародници”, допълни журналистът Бойко Станкушев.

 

„Има срив в държавата. Проблемите в енергетиката са трупани от редица правителства. Факт е, че от един сняг, не земетресение, държавата спря да работи. Най-важното е сега да бъдат предприети инвестиции в сектора и законови промени”, категоричен бе Кадиев.

 

Целия разговор по най-важните теми от седмицата гледайте във видеото.