Все още не е доказана подобна взаимовръзка, изтъкна известен лекар

 

 

Френската агенция за безопасност на лекарствата предупреди за нов вид рак на гърдата, който най-вероятно е свързан с гръдните импланти. Само в САЩ и Франция  вече са регистрирани  близо 200 случая.

 

Пластичният хирург Димитър Евстатиев поясни в "Здравей, България", че подобна зависимост не е потвърдена. 

Още по темата

 

"В случая не става дума за рак точно на гърдата. Това е тумор, който засяга клетките на имунната система. Той е изключително рядък. Вероятността да те удари гръм е по-голяма, отколкото да се разболееш. Не е доказано, че този рак се предизвиква от импланти", изтъкна той.

 

"Смятам, че използването на импланти намалява риска от рак на млечните жлези", допълни Златка Димитрова. По думите ѝ жените, които имат силикон, преминават през периодични прегледи, което би "уловило" навреме евентуален проблем. 

 

Димитрова смята, че е изключително важно при кой лекар ще се поставят имплантите.

 

"Има специалисти, които правят такива операции за по 3-4 хиляди лева. Това е нереално", предупреди тя. 

 

Д-р Евстатиев подозира, че французите може да са разпространили тази информация във връзка със скандала около гърмящите импланти отпреди няколко години.  

 

През 2010 година стана ясно, че в гърдите на хиляди жени е бил поставен дефектен силикон.  А Жан-Клод Мас, основателят на френската компания "Поли имплант протез", която стана известна с т.н. "гърмящи импланти", получи четири години затвор. Оказа се че близо 10 години компанията е продавала некачествени импланти. С това тя е спестявала по  1 млн. евро годишно.

 

Скандалът се пренесе и у нас. Пластични хирурзи пресметнаха, че в България  са внесени близо 4 хил. чифта импланта на френската фирма.  Не е ясно точно колко жени у нас имат от тях, затова лекарите препоръчват профилактичен преглед.