Това констатира анализ на Комисията по помилването при президента

40% от търсещите помилване никога нищо не са работили, констатира анализ на Комисията по помилването при президента. През 2014 г. трима граждани са помилвани частично, а на един наказанието е заменено с по-леко, се посочва в Годишния доклад за дейността на Комисията по помилването при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

През третата година от работата си комисията е провела 29 заседания, на които се е произнесла по над 450 от общо 516 молби, подадени от 422 молители. 45 от молителите са подали молба за първи път, а останалите молби са подадени от или в полза на осъдени, чиито случай вече е разглеждан в миналото от Комисията по помилването. 

 

Молби за помилване са подали 30 жени, от които 26 изтърпяват наказанието си в затвор. През отчетния едногодишен период е разгледана една молба от непълнолетен осъден, две молби от пълнолетни, ненавършили 21-годишна възраст, както и пет молби от осъдени над 70 годишна възраст. Най-често осъдените са в зряла възраст (между 31 и 50 години) – общо 36%.

 

Сред хората, подали молби, преобладават осъдени с ниско образование, като напълно неграмотни (непосещавали никога училище) са 15%, а групата на осъдените с начално образование включва множество лица с получена в затвор образователна степен. Мнозинството от молителите (57%) са лица без квалификация, като само 17% от тях имат някакъв трудов опит. Близо 140 души от подалите молби за помилване или 40% от общия брой на молителите, никога нищо не са работили.

 

Близо 60% от осъдените молители изтърпяват наказание за престъпление, което е елемент от устойчив (52%) или ескалиращ (7%) престъпен модел. При тези лица криминализацията е настъпила и поради неефективност на превантивни държавни политики, известни като "защита на деца в риск".

 

Оценени с висок риск от рецидив са 18% от молителите, а по-голяма част от групата осъдени (близо 54%) са със среден риск от рецидив.

 

Мнозинството от 90% от осъдените молители са осъдени на лишаване от свобода за срок, по-кратък от 10 години и за престъпление, най-често извършено в рецидив, след като за били осъждани в миналото за други престъпления, за които не са били реабилитирани. Дванадесет молители изтърпяват наказание доживотен затвор, а 11 души – доживотен затвор без замяна.