Мозъчносъдовите инциденти са на първо място сред причинителите на смърт в Китай

Комбинация от витамин B9 и медикамент срещу високо артериално налягане (еналаприл) води до ясно изразено намаляване на риска от мозъчно-съдови инциденти, сочи клинично проучване сред над 20 000 възрастни в Китай. Тези хора, които са страдали от високо кръвно налягане, никога преди началото на това изследване не са получавали инфаркт, твърдят авторите.

 

Екипът от лекари избрал произволно половината от групата възрастни, на когото са предписали ежедневно приемане на 10 милиграма еналаприл и 0,8 мг фолиева киселина (витамин B9), а само еналаприл – на другата половина на участниците. Тестът се е провел между май 2008 г. и август 2013 г. Изследователите също така тествали участниците за различни варианти на ген, който би могъл да повлияе на нивата на витамин B9. В средата на периода 282 участници в първата група, или 2,7% от общия брой, са преживели някакъв проблем, пише БГНЕС.

 

Анализът на данните показва значително намаляване на инфарктите и сърдечно-съдовата смъртност с 25%, но не е имало значителна разлика в двете групи по отношение на хеморагичния инсулт.

 

Мозъчносъдовите инциденти са на първо място сред причинителите на смърт в Китай и на второ в света. Именно затова резултатите от това клинично изпитване имат важно значение за превенцията на инсулта.