Нова гривна променя цвета си, за да ни предупреди кога сме близо да изгорим

Нова гривна променя цвета си, за да ни предупреди кога сме близо да изгорим от слънчевите лъчи. Така съвсем скоро слънчевото изгаряне може да се превърне в спомен, пише „Дейли мейл”.

 

Гривните за еднократна употреба са предназначени да бъдат носени заедно със слънцезащитен крем и ще бъдат в продажба за лятната почивка през 2016 година. Създателят на гривната Дейвид Хазафи смята, че чрез неговото изобретение се спира гадаенето върху това кой колко може да стои, изложен на слънце.

 

"Слънцезащитните кремове удължават времето, което можем да прекараме на слънце, но не ни предпазват от изгаряне. Често не си даваме сметка, че сме изгорели, докато не стане твърде късно”, казва той.

 

Гривните, които са в концептуална фаза, са изработени от прозрачна пластмаса. Те съдържат синя боя и метален прах. Прахът абсорбира UV светлина и предава енергията на боята, постепенно променяйки синия цвят. Когато гривната стане ясна, това е знак, че лицето е имало достатъчно слънце през деня и е време да се скриете на сянка.

 

Любителите на слънчевите бани ще избират гривни в зависимост от своя тип кожа, като тези, чийто тен е по-светъл, ще трябва да си купят гривна, която променя цвета си по-бързо, отколкото хората с по-тъмен тен на кожата.

 

Въпреки многократните предупреждения за опасностите от изгаряне, най-смъртоносната форма на рак на кожата в момента е зачестила пет пъти повече, отколкото през 1970 година, предупреждават лекарите. Под влияние на покачването на безценицата на пакетите за почивки и солариуми, сега има повече от 13 000 случаи на злокачествени меланоми и над 2000 смъртни случая годишно.

 

Изследователският център по рак във Великобритания заяви, че въпреки идеята за гривната, няма сигурен начин да се правят безопасни слънчеви бани. Тези, които искат да ги правят, трябва да прекарват времето си на сянка, покрити с дрехи и да прилагат слънцезащитни мазила редовно.