Нова разговаря с близките на арестуваните при вчерашната акция

 

Продължава издирването на двама от мъжете, заподозрени в проповядването на радикален ислям в България. По информация на Нова, вероятно единият е в Австрия, а другият в Германия. Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за шестимата, които бяха задържани в Пазарджик и Пловдив. 

 

Екип на Нова посети квартал "Ябълките" - там започна акцията, при която бяха арестувани Рангел, Йосиф, Александър и Веселин. Оказа се обаче, че такива хора на

Още по темата

практика не съществуват там, тъй като са познати със съвсем други имена. 

 

Акцията на ДАНС и прокуратурата започнала от къщата на Райко Карталов. Всички обаче го познават като Ремзи, който продава телефони на пазара. Според обвиненията той е част от група, която проповядвала към война и разпространявала радикална идеология в интернет чрез "Фейсбук". 

 

Арестуваните граждани с български имена са напълно непознати за хората тук. Тях ги има само на документи. В реалния и виртуалния свят те са с различни имена. Така заради разминаването между имената по документи и тези, които се използват в махалата, част от хората остават неизвестни и за държавните институции.

 

Същата е ситуацията в пловдивския квартал "Столипиново" – никой не знае кой е издирваният Рангел Илиев. Тук хората се самоопределят различно. Някои казват, че са роми, други, че са турци.

 

В петък съдът гледа мерките за неотклонение, прокуратурата иска постоянен арест.