15 души са в неизвестност

 

Най-малко 54 души са загинали при корабокрушение на руски риболовен траулер край Камчатка, в Охотско море. Притеклите се на помощ кораби и хеликопер са успели да спасят от водата 63 души, но 15 все още са в неизвестност. В спасителните операции участват над 1500 души.

 

На борда на кораба "Дальний Восток" са се намирали общо 132 души рибари. Спасителната операция продължава в Охотско море. Повече от 14 кораба участват в издирвателните и спасителните операции.

 

Първоначално беше съобщено, че най-вероятната причина за инцидента е сблъсък с препятствие, при което е пробита обшивката на кораба. По думите на помощник капитан, който е сред оцелелите, корабът потънал след като от водата била извадена 100-тонна мрежа. 

 

След трагедията с кораба в Охотско море, прокурорът на Далечния изток започна преразглеждане на сигурността в морето. Ще бъде проверено дали корабът е плавал законно, дали е разполагал с необходимата спасителна екипировка, ще проверим защо не е подаден сигнал за бедствие и дали екипажът е имал нужната квалификация.

 

Траулерът е потънал много бързо, за което говори фактът, че екипажът не е подал сигнал за бедствие. Освен руски моряци, на борда са работили и граждани на Мианмар, Латвия и Украйна.