Разузнавателните служби да бдят за европейци, най-вече финландци и руснаци, призовава ООН

Над 25 хил. чужденци са отишли в Азия и в Близкия изток, за да се присъединят към екстремистки групировки като "Ал-Кайда" и "Ислямска държава". За това се алармира в доклада на ООН, цитиран от BBC Russian.

 

Според експерти на международната организация притокът на чужденци в редиците на бойците е по-голям, отколкото когато и да било в историята. В отчета се говори, че процесът представлява „както непосредствена, така и дългосрочна заплаха за сигурността на света”.

 

Към екстремистите се присламчвали граждани на над сто държави, сред които тези, които отивали да воюват в Ирак, Сирия, Либия и Пакистан. Броят на бойците чужденци в редиците на терористи напоследък рязко се е покачил – с цели 71% от средата на 2014 г. до март 2015 г.

 

Сирия и Ирак по това време са се превърнали в „истински бастиони на екстремизма” – броят на чуждестранни наемници се оценява на поне 22 хил. души. Още поне 6 500 чужденци воюват в ислямистките групировки в Афганистан, а още стотици – в Йемен, Пакистан и Либия.

 

Поражението на "Ислямската държава" в Сирия и Ирак ще доведе до разпръскване на опитни бойци-екстремисти по целия свят, се предупреждава в отчета на експертите, проследили изпълняването на международни разпоредби за борба с „Ал Кайда”.

 

Най-големият наплив на избягали от Близкия Изток бойци се очаква да има в Тунис, Мароко, Франция и дори в Русия. Бързо расте обаче сред бойците броят на гражданите на Финландия, Малдивите, Тринидад и Тобаго и от Карибския регион.

 

В тази връзка ООН призовава разузнавателните служби по света да си споделят всякаква информация, която би могла да помогне за идентифициране на тези бойци от чужденците по всички горещи точки по света.