От прокуратурата категорично отрекоха в случая да е осъществена репресия срещу журналист

 

Прокуратурата разследва журналисти в Казанлък. Кореспондентът на Нова Георги Манев е проверяван, заради репортаж за наводнение, с който, според обвинението всявал паника.

 

Кадрите Манев заснема на 1 февруари в Казанлък. Тогава той се отзовал на сигнал на граждани за наводнение.  „Ние отразихме фактите. Имаше наводнение предприятие. Според самите хора, работещи там, е имало метър вода. Питахме общински служители на какво се дължи това и разбрахме от тях, че има проблем с колектора”, обясни той. В деня след излъчването на репортажа го чака изненада. „Голяма част от екипа ни беше призована да даде обяснение. Разбрахме, че ще бъдем обвинени във всяване на паника”, съобщи той. 

 

Освен Георги Манев, прокуратурата привиква и колежката му Антония Тенева, журналист в сайта presstv.bg. В телефонен разговор с нея наблюдаващият прокурор Kръстин Kацаров заявява, че се е самосезирал след разговор с кмета Галина Стоянова.

 

В един момент усетих, че настава паника. Обадих се на Галина Стоянова и я попитах дали наистина има нужда от моето съдействие или да си прекарам нормално цялата вечер и да изпия две бири”, обясни прокурорът.

 

 „Той ме попита има ли скъсана дига и аз отговорих, че няма. Източникът на информацията беше сайта presstv.bg”, съобщи кметът Галина Стоянова. От сайта признаха, че първоначалната информация е била за скъсана дига, но по-късно информацията е била обновена. „По тази причина заглавието е с въпросителен знак”, обясни Антония Тенева. Това обаче не спира Кацаров да се самосезира, защото е убеден, че наводнение няма. Това той заяви и по телефона за Нова телевизия, отказвайки да застане пред камера. 

 

Изпълнителният директор на медията Славка Самарска пък е била привикана да подпише полицейско предупреждение да не публикува заблуждаващи данни за злополука или тревога. Тя отказва го подпише. „Предстои да бъде ударен шамар на цялата журналистическа гилдия в България и на свободата на словото и да ни бъде показано как да работим”, коментира тя. 

 

Утре Георги Манев трябваше да се яви в полицията, за да му бъде повдигнато обвинение. Днес обаче призоваването беше отменено.  В специално съобщение от прокуратурата категорично отрекоха в случая да е осъществена репресия срещу журналист и да е ограничена свободата на словото.