Начинът ни на писане може да покаже мозъчни повреди, твърдят учените

Клавиатурата на компютъра ни може да се превърне в мощен нов инструмент в борбата срещу болестта на Паркинсон, сочи ново проучване, цитирано от вестник „Дейли Мейл”.

 

Изследователи от Масачузетс вярват, че натискането на клавишите може да разкрие огромно количество информация за нашите двигателни умения.

 

Учените работят върху създаването на клавиатура, която чрез анализиране на начина, по който пишем, би могла да покаже на лекарите, ако някой има повреда на неврон.

 

За да се движи тялото, първичният моторен кортекс на мозъка изпраща сигнали през няколко други области на мозъка, включително областта на допълнителния мотор, малкия мозък и базалните ганглии. Тези области на мозъка активират спинални неврони, които стимулират мускулите, за да се изпълни движението.

 

Но много фактори могат да повлияят на способността на двигателя, включително лишаването от сън, което намалява сръчността.

 

При хората с болестта на Паркинсон допамин-произвеждащи клетки в една част от мозъка, се убиват, водейки до тремори, забавяне на движенията, както и затруднения при ходене.

 

Изследователи от Масачузетския технологичен институт вече са създали алгоритъм, който може да каже колко ефективно всеки един от нас натиска клавишите на клавиатурата си.

 

Например, алгоритмът може да прави разлика между писане през нощта, когато лишаването от сън уврежда двигателните ни умения, както и когато писането се случва през деня, когато сме отпочинали.

 

Това се постига чрез анализ на нещо, известно като "ключов момент на изчакване" - мярка за това колко продължително се натиска един клавиш, преди да бъде освободен. Изследването се основава на предпоставката, че "може да има скрита информация в начина, по който пишем”, както заяви Иън Бътъруърт, един от изследователите в проучването.

 

Друго изследване се базира на това не колко дълго и кога задържаме един клавиш, а кои клавиши натискаме.

 

Това проучване се фокусира върху ефектите на умора, но учените твърдят, че биха могли да диагностицират условия, които увреждат двигателната функция, като например болестта на Паркинсон, много по-рано, отколкото досега е било възможно.

 

Предварителните резултати от проучване с около две дузини пациенти с Паркинсон предполагат, че алгоритъмът на учените за анализ на натиснатите клавиши може да помогне да се разграничат хората, които имат болестта от тези, които я нямат.

 

Сега екипът планира още по-голямо проучване на пациенти с Паркинсон.

 

Те имат идея да приложат същата разработка при смартфон приложения, които биха могли да се използват за събиране на същите данни, но от мобилни устройства.

 

"Решихме, че това е уникална възможност, за да имаме прозорец към мозъка, използвайки обичайните си взаимодействия с нашите електронни устройства," сподели Алваро Санчес-Феро, изследовател в Масачузетския технологичен институт.

 

Обикновено хората се диагностицират с болестта на Паркинсон от пет до 10 години след началото на заболяването, когато вече са нанесени значителни повреди на мозъка.