Фермери поискаха държавата да защити изкупните цени и субсидиите им

 

Литър мляко вече струва по-малко по половин литър минерална вода. „Един литър мляко струва 35 стотинки, а фуражът е 50 ст. Миналата година го изкупуваха на 83 ст.”, споделя управителят на ферма Светла Иванова.

 

Фермери от цялата страна поискаха от министъра на земеделието Десислава Танева да вземе мерки и да защити изкупните цени и субсидиите им.

 

Основните причини ниските изкупни цени са руското ембарго и неконкурентоспособността на българските производители заради по-ниските субсидии. Ако тук помощта е 225 лева на крава, в Германия, например, сумата е 800 евро, отделно има субсидия и за всеки литър мляко.

 

С отпадането на квотите от първи април, всеки европейски производител може да си позволи да подбие цената на българското мляко.

 

Всички крави във фермата им имат имена, отгледани са според всички стандарти, но наесен поради финансови причини ще се наложи много от тях да бъдат изпратени в кланица. Млекопроизводителите изпитват сериозни затруднения дори с изплащането на сметката си за ток. Какво казаха те за проблемите си и как им отговори министър Десислава Танева – гледайте във видеото.