Дипломатически спор нажежи страстите

 

Военният парад за Деня на победата в Москва е на път да скара партньори от Европейския съюз и Съединените щати. Ще издържи ли крехкото западно единство около конфликта в Украйна пред опитите на Москва да всее разделение сред 28-те?

 

Последният дипломатически инцидент, който нажежи страстите, се случи в Прага. Чешкият президент Милош Земан влезе в публичен спор с американския посланик в Чехия. Поводът беше намерението на Земан да присъства на честването в Москва на 70-годишнината от победата над Германия във Втората световна война. В неделя Милош Земан заяви, че затваря вратата на официалната си резиденция за Андрю Шапиро след критичното изявление на американския дипломат за намерението на президента. В крайна сметка Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента Земан и от това, че изказването му го е обидило.

 

През последните месеци мнозинството европейски лидери обявиха, че ще бойкотират тържествата в Москва заради ролята на Русия в конфликта в Украйна.

 

Предстоящото посещение на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Москва също предизвиква тревога в Брюксел. Основното притеснение за европейските лидери е дали Ципрас ще пожертва общата външна политика в името на личната си изгода.