Най-престижните университети се борят за Стефан Стойков

 

 

18-годишен българин стана сензация в Съединените щати. Стефан Стойков е приет в 8-те най-престижни университета от Бръшляновата лига. Смята се, че от над 3 милиона деца, които завършват гимназия в Съединените щати, тази година, само 3 са приети в университетите от Бръшляновата лига. Репортаж на регионалния канал на NBC в Индиана.

 

Дори когато не е официално облечен за среща или изпит, Стефан Стойков се отличава от съучениците си. 

 

"Чувството е невероятно! Никога не съм знаел, че ще имам възможността да избирам между най-добрите университети в света. Надявах се да бъда приет поне в един от университетите от Бръшляновата лига", споделя той. 

 

Преди 10 години е изглеждало още по - невероятно. Родителите на Стефан се преместили от България в Индианаполис. Той бил във втори клас и не говорел нито дума английски. Момчето обаче бързо се нучило как да се адаптира.

 

Извън часовете Стефан помага на други ученици. Първенец е на випуска и има максимален резултат на теста САТ. Майка му, която работи като чистачка по домовете, е неговата мотивация. 

 

Стефан не знае къде ще го отведе здравото учене. Още не е избрал университет. Висшите училища му изпращат и писма, писани на ръка от ръководители, за да го убедят да избере имено тях. Със сигурност момчето, което от години ходи на курсове за надарени деца, ще вземе мъдро решение.