Събират пари за деца с увреждания

 

В Панчарево ще се проведе благотворителен полумаратон. Организатор е спортен клуб „Бегач”, съвместно със Столична община и кметство Панчарево. 

 

Маратонът се провежда за четвърта поредна година. Целта е хората, които участват в него да дарят средства за определена кауза. Тази година тя е свързана с фондация „Сийдър” и подкрепата на деца, които живеят в дом за специални грижи в Кюстендил. Целта на организаторите е да покаже, че спортът и благотворителността могат да вървят заедно. 

 

555 души ще стартират в маратона. Те са събрали 2193 лева за Иво. Екип на „Събуди” се срещна с него. Името на детето е друго, но спазваме правилата да не прекрачваме личното му пространство. Под одеялото малкото телце е изтъкано от неизказани чувства. Отскоро Иво може да се усмихва и усмивката почти не слиза от лицето му. 

 

Чудото започва през 2010 година, когато заедно с още 11 деца от Горна Козница, също с много тежки увреждания, Иво идва да живее в къщите от семеен тип в Кюстендил. Половината от издръжката е от държавата, а другата половина - от фондация „Сийдър”, чиято грижа е да осигури подкрепа на децата не според наличните средства, а според нуждите им. Там за него е създадена индивидуална програма за рехабилитация.

 

Сега фондацията търси 3600 лева за следващата година от рехабилитацията на Иво. Няма обречена кауза, когато си дадем сметка, че такъв е животът на хиляди деца. Те не могат да бъдат пълноценни като другите, но могат да носят достойно кръста си, когато им подадем ръка. Тогава стават и чудесата - ако още ще наричаме така резултатите от усилията на екипа на Маргарита Пармакова.

 

Постижението на Иво надхвърля очакванията на лекарите. От нас зависи да го оценим и да подкрепим живота, който той отстоява със своите 13 килограма и с  жажда да ни отговаря с усмивка.