Бунтовете избухнаха часове след погребението на 25-годишен чернокож

 

Извънредно положение беше обявено в американския град Балтимор заради бунтове. Безредиците избухнаха часове след погребението на 25-годишния чернокож младеж Фреди Грей. Той почина на 19 април, след като беше ранен в полицейския арест. 

 

Националната гвардия е преградила улиците към размирните квартали. Мобилизирани са 5000 войници. До момента са арестувани 200 протестиращи. 15 сгради са опожарени, а над 140 автомобили са унищожени. Това е равносметката от безчинствата на стотици хора, гневни на полицията.

 

Още по темата

Протестите прераснаха в палежи и разграбване на магазини, унищожаване на полицейски коли.


„Това не са протести. Това не е упражняване на конституционни права, а обикновени престъпници, които нанасят щети на града”, обясни Антъни Батс, полицейски комисар на Балтимор.
Местните жители искат безредиците да спрат.


По неофициални данни, в Балтимор и околностите има около 5000 българи. Не се съобщава някой от тях да е пострадал. Успяхме да се свържем с някои от сънародниците ни. Разказват, че ситуацията е критична.


„Положението е страшно. Живея тук от 30 години и не съм виждал такова нещо. Вървят и чупят каквото видят по пътя си. Безредици, които после се прехвърлиха и по моловете. Трошаха, грабеха. Не се притеснявам, защото живея по-надалеч, но не знам как утре ще отида на работа”, обясни Цветан Николов, жител на Балтимор.

 

Безредиците започнаха недалеч от църквата, където се проведе погребалната церемония на Фреди Грей. Стотици разгневени местни жители започнаха да грабят магазини и подпалиха леки коли и сгради. Десетки са арестуваните, а най-малко 15 полицаи са пострадали.

 

Полицията предупреди за заплаха от няколко местни улични банди, които се заканили да се разправят със служителите на реда. „Този следобед група освирепели престъпници нападнаха нашите служители”, призна Ерик Ковалчик от полицията в града.

 

Това е един от най-тъмните дни за нашия град. Светът ни гледа и не можем да допуснем града да се потопи в хаос заради малка група престъпници, които се движат по улиците”, заяви кметът на Балтимор Стефани Роулингс-Блейк.

 

Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат агресивните демонстранти. Имаше и сцени като тази, при която майка се нахвърли с удари върху сина си, защото участвал в размириците.

 

До-късно през нощта на много места в града продължаваха да бушуват пожари. От днес за срок от една седмица е въведен вечерен час, а в града бяха разположени 1500 войници от Националната гвардия.


Вечерният час ще продължи една седмица. Забранено е излизането на улицата между 10 вечерта и 5 сутринта. Училищата днес са затворени.


Властите твърдят, че се отнасят с пълна сериозност към разследването на смъртта на младия мъж. Шестима полицаи са временно отстранени от работа, докато се реши, дали имат вина.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ясен Дараков