Частен съдебен изпълнител изземва техника на телевизията

По искане на синдиците на КТБ, частен съдебен изпълнител влезе заедно с полиция в сградата на телевизия ТВ 7. Журналистите отговориха с жива верига. Привечер те организираха и спонтанен протест срещу случилото се в телевизията. 

Още по темата

 

Телевизията има кредит към КТБ, който е бил обезпечен с телевизионната техника.  След фалита на КТБ, дългът вече е към държавата. Според изпълнителният директор Кирил Благоев на ТВ7 вече е бил изработен списък, по който да се иззема собственост, за да може медията постепенно да си покрива дължимото.  Изненадващо, обаче, се започва от сървъра на медията, чрез който реално се излъчва. "По този начин те ще увредят имущество на телевизията за десетки милиони", коментира Кирил Благоев. 

 

Съдия-изпълнителят Неделчо Митев обясни защо се е започнало точно от сървъра.  "Нормална практика, а понякога и задължително е да се започне от най-скъпото имущество. Ако имах процесуалната възможност аз да решавам от кое имущество да започна също бих започнал от най-скъпото. Колкото е важна свободата на словото, толкова е важно и върховенството на закона”, коментира Митев.

 

Акцията на частния съдебен изпълнител, който влезе в телевизията, за да описва и иззема техника, която е била залог по заема на телевизията към КТБ бе съпроводена с масирано полицейски присъствие. Наложи се дори премиерът и вътрешният министър да укротяват ситуацията.  Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова имало е възможност да се действа и по друг начин, а премиерът Бойко Борисов пък разпореди и на нея и на полицаите да напуснат ТВ7. 

 

Принудителното изземане на техниката от ТВ7 е заради непогасен кредит за под 10 милиона евро,  заяви шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков на извънредна пресконференция. Той беше абсолютно категоричен, че действията на синдиците са законни. Те имат право да влязат и да изземат заложените вещи и имущество, към кредити, които не се обслужват. 

 

 

Репортери: Десислава Георгиева, Нели Тодорова, Калина Влайкова