Това заяви финансовият министър Янис Варуфакис

"Малко вероятно е да бъде обявена сделка по време на срещата на финансовите министри в понеделник, но такава може да бъде постигната през следващите седмици". Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис в интервю за Би Би Си, цитирано от Блумбърг и БГНЕС.

 

"Този цикъл на дефлация на дълга и неискреност трябва да се прекрати", каза той.

 

В интервюто финансовият министър отрече и да има проблеми в отношенията със своите европейски колеги.

 

"Никога не съм разгневявал някой от моите колеги", каза той като допълни, че отношенията му с тях са "великолепни" и се характеризират с взаимно уважение.

 

След срещата на финансовите министри от еврозоната в Рига в края на миналия месец се появи информация, че Варуфакис е бил изолиран от своите колеги, което е накарало и министър-председателят Алексис Ципрас да повери ръководството на гръцката група за преговори на друг.

 

Политикът за пореден път отрече да е бил изолиран и отново заяви, че продължава да ръководи преговорите от страна на Атина.

 

"Аз съм главният преговаряш за гръцкото правителство", каза той.

 

Пред Би Би Си Варуфакис отрече и възможността за излизане на страната му от еврозоната.

 

"Да се говори за гръцки изход е крайно антиевропейско, защото това ще започне процес на фрагментиране в Европа, който в действителност ще бъде много пагубен за Великобритания, камо ли за Гърция и Европа", каза още Варуфакис.