Рискът от заболяване намалява след прием на витамина

Форма на витамин В3 - никотинамид, намалява с 23% заболеваемостта от рак на кожата. Това сочат резултатите от проведено в Австралия изследване. Те ще бъдат представени на ежегодната конференция на американското дружество за онкологични заболявания /American Society of Clinical Oncology / в Чикаго, съобщава БТА. Резултатите не включват меланома, който не е бил обект на изследването.

 

Никотинамидът е безвреден, не е скъп и може да се купува без рецепта, посочват авторите на изследването. "Това е първото солидно показание, че честотата на рака на кожата може да се намали с приемането на обикновен витамин, съчетано с предпазване от слънце", каза по време на пресконференция по телефона д-р Дайона Деймиън, която е професор по дерматология в Сидни и е провела клиничното изследване.

 

"Ние се надяваме, че тези резултати ще имат незабавно клинично приложение", каза тя и добави, че хората от рискови групи трябва да продължат да се преглеждат редовно профилактично при дерматолог. Учените са провели изследването при 386 души, които вече са имали раково образувание на кожата /но не меланом/ през последните пет години, което се счита за висок рисков фактор за ново заболяване. Половината са приемали по 500 мг никотинамид дневно, а другите - плацебо, в продължение на 1 година. След този период при първата група заболелите са били с 23% по-малко. Шест месеца след спиране на приема на витамина - рискът за двете групи се е изравнил.