Процесът ще покачи океанските нива

Последната непокътната част от един от антарктическите огромни ледени шелфове изтънява бързо и до няколко години вероятно ще се разпадне напълно, допринасяйки за допълнително покачване на океанските нива, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на НАСА.

 

Проучването на специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена е било фокусирано върху останки от ледения шелф Ларсън Би, съществувал най-малко 10 000 години, но частично разрушил се през 2002 г. Това, което е останало от него, покрива площ от 1600 квадратни километра.

 

Антарктика включва десетки ледени шелфове - масивни плаващи платформи от лед край брега на континента Антарктида. Най-големият от тях е с размерите на Франция. Леденият шелф Ларсен Би се намира на Антарктическия полуостров - част от Антарктида, простираща се към южния край на Южна Америка, и е една от двете основни зони от континента, където учените документират изтъняването на подобни формации от лед.

 

"Изследването на ледниците на Антарктическия полуостров дава информация за това как отдалечените на юг ледени шелфове, които са по-масивни, ще реагират на затоплящия се климат", обясняват авторите на изследването, базирано върху въздушни наблюдения и радарни данни.

 

Анализът на получената информация е показал, че разширяваща се пукнатина в Ларсън Би ще разцепи напълно ледения шелф, вероятно около 2020 г. Когато това се случи, ледниците, задържани на място от ледения шелф, ще се озоват в океана и ще допринесат за допълнително покачване на океанските нива.