Наскоро стана инцидент в Димитровград, преди това в Мездра и Силистра, проблеми има и в Пловдив

 

Опасни балкони - има ги навсякъде. Наскоро стана инцидент в Димитровград, преди това в Мездра и Силистра. Проблемни балкони има и в центъра на Пловдив. Обичайно местните власти дават обяснението, че те са частна собственост и отговорност на собственика е да се погрижи за тяхната безопасност. Рискът обаче е за всички. 

 

Само преди седмица тераса в Димитровград се срути от шестия етаж на блок и за малко не уби хора. По щастливи стечения на обстоятелствата отдолу има търговски обекти, които предотвратиха най-лошото. Собствениците са знаели, че парапетът се е изместил, но не взели мерки. Тези, които са си ремонтирали терасите през годините, са единици.

 

Сега общината ще даде предписания на всички да укрепят терасите си. По закон, ако не го направят, кметството може да го извърши и после да си търси парите. Заради инцидента през седмицата беше свикано общо събрание. От общината обещават да помогнат като платят за конструктивен проект, който ще предоставят безплатно, но дали собствениците ще платят самото укрепване, предстои да разберем.

 

В Пловдив пък стотици опасни тераси всеки момент могат да рухнат заради немърливо поддържане от собствениците им. Най-много опасни балкони има в центъра на града, които застрашават живота и здравето на преминаващите пешеходци.

 

В 17-етажен блок има 80 апартамента. Терасите на повечето са в окаяно състояние. Цели бетонни парчета и арматура липсват от таваните и подовете. Рискът да се откърти и да полети надолу цял балкон е реален. Районните кметове вече изпращат предписания на собствениците на опасни тераси. Общинската власт в Пловдив вече принудително е съборила няколко опасни тераси, застрашаващи живота на гражданите.

 

Междувременно екип на "Събуди се” тръгна по сигнал от столичния квартал "Младост". Там от терасите на балконите падат облицовъчни плочи. Общината потвърждава сигналът на домоуправител с констатация, че 20% от терасите на 15 блока са опасни. Следват предписания съкооператорите да си укрепят балконите. Една дузина баби в „Младост 1” сега разчитат на мрежите за лозите, че ще ги предпазят от падащи отломки. 

 

Между 150 и 250, в зависимост от размера на терасата, струва укрепването, показват сметките на отремонтиралите собственици. Който вече си е укрепил балкона, смята, че няма повече ангажименти. Опасността обаче остава. Екипът на Нова се опита да разговаря със собствениците на опасните тераси. Никой обаче не отвори.

 

От всички обиколени 100 входа, с около 20-25 апартамента в квартала, 20% от терасите на блоковете са в лошо състояние. Разлепени са предписания в 10-дневен срок да се обезопасят балконите и да се ремонтират. Резултат обаче няма.

 

Репортери: Димитър Иванов, Благой Бекриев