Последва остра реакция на България след думите на министър Лавров

 

Остра реакция на България към Русия. Поводът са думи на руския външен министър Сергей Лавров, че се обсъжда подялба на Македония между България и Албания

 

Българският министър на външните работи Даниел Митов определи изказването като ”крайно безотговорно и недопустимо”. Митов заяви, че такива опити за подкопаване на стабилността на Югоизточна Европа трябва да бъдат прекратени.

 

От думите на Лавров не става ясно каква част от Македония ще се падне на България и каква ще отиде при албанските ни съседи. В парламента депутатите също не оставиха думите на руския външен министър без отговор. Те ги определиха като провокация, зад която се крие желанието на Русия да върне влиянието си на Балканите.

 

Политическите сили са единодушни, че българската позиция по отношение на Македония винаги е била категорична – суверенна държава. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в размириците и политическите трусове в Македония Русия вижда много удобен момент да възстанови част от влиянието си на Балканите.

 

Красимир Велчев, който е председател на Парламентарната група за приятелство между България и Русия, припомни, че страната ни е била първата, която в началото на 90-те признава независимостта на Македония. 

 

Като обикновена политическа провокация пък определи казаното от Лавров Атанас Атанасов. Според  десния депутат не е изключено да станем свидетели на още подобни провокации. И тримата политици определиха като правилна дипломатическата позиция, която изрази външният ни министър.

 

Междувременно бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи един от помощник държавните секретари на САЩ  по време на изслушване в американския Конгрес. От външното ни министерство не можаха да потвърдят информацията, защото предстои първо да се запознаят с изказването на дипломата пред Конгреса. След като уточнят какво точно е казал, ще коментират темата.