Инспектори от МОН проверяват за нарушения в Ихтиман, Разлог, Златоград и Кърджали

 

Реални ли са оценките от матурите? Репортерите на Нова тръгнаха по следите на серия сигнали за изпитни манипулации. Как учителите са инструктирани да подсказват и къде инспекторите се натъкват на масово преписване? 


Инспектори от Министерството на образованието проверяват за нарушения - преписване и подсказване, в Ихтиман, Разлог, Златоград и в 11 училища в Област Кърджали.  

Още по темата


В Ихтиман учители се оплакаха, че са били принуждавани от директорката да подсказват на матурите, за да вдигат резултата на училището. 


Някои ученици пък спестяват от закуски, за да си купят верните отговори на матурите. Други директно ги получават като подарък - от преподавателите си. Това твърдят вече бивши служители от гимназия в Ихтиман.


Директорката на гимназията „Васил Левски” Гергана Йорданова е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговори на матурите.


Схемата, която работи без проблеми с години е следната: в 8.00 часа МОН изпраща тестовете в училището. Освен учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси или вкарват като пищови в изпитните зали.


Според бивша служителка тази година плановете за подарен изпит така и не се осъществяват, защото тя и колегите й подават сигнал до МОН седмица преди матурата. Резултатът – представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице на мястото на зрелостника.


За да провери дали резултатите от матурите са реални, МОН изпраща по двама инспектори в 11 училища в Област Кърджали.


Още по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Мария Милкова

Златина Зехирова