15% данък за скрити доходи в чужбина и 30% в местни банки

"Скритите" влогове в банки в чужбина ще бъдат облагани с коефициент от 15%, а необявените доходи в местни банки – с 30%. Това обяви финансовият министър на страната Янис Варуфакис.

 

Данъкоплатците ще разкриват доброволно "скритите" си доходи и ще плащат данъци. По този начин ще си спестят данъчната проверка и наказателно преследване. След издължаване ще получат удостоверение за уреждане на задълженията към хазната. С уреждането и плащането на съответните данъци ще отпаднат всички съдебни обвинения, освен ако тези пари не са резултат от контрабанда или престъпна дейност.

 

Процедурата по легализирането на доходите ще става по електронен път. Данъкоплатецът ще влиза в специалното електронно приложение и ще декларира необявените доходи, „скрити” в банки в чужбина или в страната. С декларирането им автоматично ще се начислява данъкът, който ще се плаща по електронен път. 

 

Във всички случаи хората, които имат „черни пари” в чужбина, трябва при декларирането на тези доходи да представят и съответните банкови документи, доказващи съществуването на парите. 

 

Например, ако данъкоплатец има 1 000 000 евро недекларирани доходи в банки в чужбина, може да ги легализира, заплащайки еднократен данък от 150 000 евро, без да е длъжен да ги върне в Гърция.

 

Информация: Бойка Атанасова